Find vej: Forside » Artikler » Den friske luft er møgbeskidt

Den friske luft er møgbeskidt

Lagt på design24.dk den 08-10-2014 af webmaster

Luften i danske hjem indeholder store mængder usynlige mikropartikler fra stearinlys, pollen, bilos, kæledyr og brændeovne. Teknologi, der er inspireret af vandfald og tordenvejr, kan rense luften i boligen – naturligt, billigt og lydløst. Katten tumler af sted efter solstråler på stuegulvet. Den nye sofa dufter stadig lidt kemisk ny. Efteråret er over os - vi tænder et stearinlys for hyggens skyld og samles om brændeovnens knitrende varme. Uden at vi bemærker det, fylder alle disse dagligdags aktiviteter indeluften med bittesmå partikler og usynligt skidt, som vi indånder når vi trækker vejret ned i lungerne. Når luften bliver for tung, åbner vi vinduerne og lufter ud. Men i mange tilfælde lufter vi faktisk også ind, fordi røg, bilos, pollen og forurenet luft strømmer ind ad vinduerne, mens den fugtige indeluft strømmer ud. Den friske luft er slet ikke så ren, som vi regner med.

Mikropartikler snyder lungerne
Indendørs luft indeholder partikler fra stearinlys, brændeovn, pollen, virus, bakterier, støv, afgasning af kemiske stoffer fra nye møbler og tæpper og udefrakommende luftforurening som fx røg og bilos. Mere end 90% af alle partikler i luften er under 2,5 my i størrelse og kan ikke ses med det blotte øje. Disse mikropartikler opfanges ikke af lungernes filtrationssystem og kan derfor komme helt ned i lungerne og gøre skade. Udsættelse for mikropartikler i luften øger risikoen for lungesygdomme og har stor indvirkning på allergi og astma.

Luften skal også gøres ren
Partiklernes mikrostørrelse betyder også, at de svæver rundt i luften i stedet for at lægge sig på overflader som urenheder. Derfor er det en god ide at rense luften i boligen, på samme måde som flere og flere renser drikkevandet, for at undgå at forurene kroppen unødigt med skadelige stoffer.

Ligesom en nyvasket skjorte både er mere hygiejnisk og mere frisk end en brugt, giver rensning af luften også både en frisk følelse og en højere hygiejnisk standard. Når luften renses, fjernes skadelige stoffer som os, sod og kemisk afgasning, samtidig med at virus, bakterier og allergener reduceres. Derudover føles luften frisk og ”nyvasket”. På samme måde som et nyvasket gulv og et rent badeværelse både fremmer hygiejnen og velværet.

Negative ioner giver positivt indeklima
Hidtil har luftrensere både været larmende og dyre i drift, fordi de virker ved at suge luft gennem et filter. Filtre har desuden svært ved at fange små mikropartikler. Men en ny generation af luftrensere renser luften ved hjælp af negative ioner i stedet for filtre.

Et lille rør genererer negativt ladede ioner, som sendes ud i lokalet. Ionerne tiltrækker mikropartikler, som binder sig til de ladede ioner. Luftrenseren har en positivt ladet opsamler, som trækker ionerne tilbage og dermed fungerer som en magnet for skidt fra luften. Opsamleren kan efter behov skylles under vandhanen, så de opsamlede partikler og skidt vaskes af.

Samme princip som tordenvejr og vandfald
Negative ioner er naturlige. Man kender dem fra luften omkring et vandfald, der også er ekstra frisk og ren, fordi luften er fyldt med negativt ladede ioner. Eller fra følelsen umiddelbart efter et tordenvejr, hvor de elektriske udladninger har skabt store mængder negativer ioner, som renser luften.

Luftrenseren Lightair IonFlow 50 er en diskret ion-luftrenser, der er designet til at indgå som en naturlig del af boligindretningen i et moderne hjem. Den har et let og moderne design, er lydløs og bruger kun for 130 kroner strøm om året ved konstant brug. Lightair IonFlow 50 er den eneste type ion-luftrenser, der ikke udleder ozon som biprodukt. Teknikken er udviklet i Sverige og har været i brug i mere end 10 år. Lightair er populær i store byer i USA, Kina og Japan, hvor luftforurening har været en del af dagligdagen gennem mange år.